Ihailtava läsnäolo

13.07.2019

Olin tällä viikolla kaksi päivää Saimaan saaressa. Pääsin katsomaan myös lasten leikkiä luonnon keskellä ja heidän aitoa läsnäoloa. Kuinka ihailtavaa onkaan, miten lapsi voi luontaisesti olla niin kauniisti läsnäolevassa hetkessä. Lapset myös löytävät leikkiin tarvittavat "tavarat" luonnosta, kuten kuvassa lapset uittavat korsia vedessä. 

Ihailtava läsnäolo. Lapset uittavat löytämiään korsia vedessä ja katsovat veteen piirtyviä kuvia. Ei ole huolta huomisesta - on  vain tämä hetki. 


Me aikuiset voisimme ottaa mallia lasten läsnäolosta. Ihan tietoisesti alkaa kiinnittämään huomiota siihen, missä ajatuksemme ja huomiomme milloinkin on. Onko se eilisen murheissa tai seuraavan päivän haasteissa? Ihminen voi harjoittaa tietoista läsnäoloa eli siihen tarvitaan juuri tietoisuus avuksi. Voimme huomata, että me voimme havainnoida omaa ajatteluamme, ja sitä kautta myös muuttaa sitä. Kun ihminen on täysin läsnäolevassa hetkessä - siinä hetkessä on hyvä olla ilman huolia. Se on hyvinkin rentouttava tila. Tosin, jos on pitkään vältellyt oman itsensä kohtaamista, niin joskus noissa läsnäolevissa hetkissä pintaan voi nousta jotain ahdistavaa, mutta kuitenkin hyvin tärkeää. Ihmisen olisikin hyvä kohdata itsensä läsnäolevassa hetkessä päivittäin. Keho ja mieli kiittävät!

Läsnäoloa voi harjoittaa missä vain ja milloin vain. Usein läsnäolevassa hetkessä on helpompi olla luonnon rauhassa, koska siellä ei ole niin paljon ulkoisia ärsykkeitä. 

Suosittelen lukemaan Eckhart Tollen kirjat "Läsnäolon voima" ja "Uusi maa". Tollen kirjojen kautta voi aueta enemmän läsnäolon merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille. 

Yst. Minna