Koulukiusaaminen - kouluväkivalta

26.08.2019

Koulut ovat alkaneet ja edelleen liian monen lapsen kohdalla se tarkoittaa "tuskaa". Yksi suuri tuskan aiheuttaja on koulukiusaaminen. Tutkimusten mukaan 50000 lasta itkee aamuisin kouluun lähtöä. 

Kiusaamista voisi yhtä hyvin nimittää kouluväkivallaksi. Kouluväkivaltaa esiintyy hyvin erilaisissa muodoissa mm. haukkumista, uhkailua, syrjimistä, tuuppimista, omaisuuden piilottelua tai tuhoamista, kiristämistä, pakottamista tai kunnianloukkaamista. Kiusaaminen voi olla myös henkistä ja tapahtua verbaalisesti, kirjoitettuna, ilmein, elein niin livenä kuin somessa. 

Kiusaajalla on usein käsitys, että kaikkia ei tarvitse kunnioittaa, joten kiusaaminen on täysin hyväksyttävää kiusaajan mielestä. 

Lapselle tulee tehdä ymmärrettäväksi, että jokaista ihmistä arvostetaan ja kunnioitetaan. Jokaisella kasvattajalla, vanhemmalla ja jopa kadun kulkijalla on velvollisuus puuttua kiusaamiseen. Tavoitteena on aina nollatoleranssi, kun kyseessä on kiusaaminen!

Kiusatuksi tuleminen on hyvin haavoittavaa lapselle ja nuorelle. Kiusaaminen aiheuttaa kehossa ja mielessä stressireaktion mikä voi oireilla mm. masentuneisuutena, ahdistuksena, unettomuutena, itkuisuutena ja jopa itsetuhoisina ajatuksina. Fyysisiä oireita voivat olla päänsärky, vatsa oireet ja kehon jännitystilat. Kiusaaminen voi jättää uhrille vuosia ja jopa eliniän kestäviä "jälkiä".

Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus VALOPILKKU toimii valtakunnallisesti. www.valopilkkuja.fi. 

Pidetään me aikuiset huolta jälkipolvestamme ja kasvatetaan lapsistamme suvaitsevaisia ja toisia ihmisiä kunnioittavia yksilöitä. Ollaan myös enemmän läsnä niin kiusaajille kuin kiusatuille. Lapset ja nuoret tarvitsevat läsnäolevaa välittävää aikuista! 


Minna Laine, sairaanhoitaja (YAMK), perhekonsultti