Liike ja liikkuminen

05.07.2019

Olen tässä kesälomalla käynyt kaappeja läpi ja tehnyt samalla inventaariota. Löysin yläkerran kaapista vanhoja valokuva-albumeita, joissa on kuvia myös lapsuuteni ajoilta. Aikaisemmin jo kerroinkin, että olen maaseudulta kotoisin ja eläimet ovat olleet iso osa elämääni jo silloin. Olen ollut hyvin aktiivinen lapsesta asti ja liikkunut paljon läpi elämäni. Itse ajattelen, että liikunta on ollut minun yksi syntymälahjani. Olen ollut monessa liikuntalajissa lahjakas ja kilpaillut mm. juoksussa ja hiihdossa. Kilpajuoksemisen lopetin yläasteen aikana, mutta missään vaiheessa elämääni liikunnan harrastaminen ei ole loppunut. Aikuisiällä olen mm. käynyt erilaisissa "jumpissa", kuntosalilla, tanssissa ja joogassa. Kävelylenkeillä olen käynyt "aina" - koiran kanssa tai ilman. Ajattelen, että olen parhaimmillaan kosketuksessa itseni kanssa juuri kävelylenkillä tai sitten joogamatolla. 

Tässä ratsastan Veksi suomenhevosella. Kuvan ottamisesta on kulunut yli 30-vuotta. Veksi oli meillä hoitohevosena ja huolehdittiin siitä täyspainoisesti. Lapsena ja nuorena puuhailin paljon Veksin ja shetlanninponimme Donnan kanssa. Aikuisiällä hevosharrastus on jäänyt, mutta tilalle on tullut koira ja kissat :).

Olin kova tyttö juoksemaan. Vanhempani sanoivatkin, että juoksen kuin hirvi. Näin juoksu-unia vielä pitkälle aikuisuuteen. Aikuisiällä juokseminen vaihtui kävelyyn. 

Ala-asteikäisenä harrastin myös hiihtoa. Tykkäsin hiihtää vapaalla, mutta kilpailuista en niin paljon tykännyt. 

Lapsia ja nuoria on hyvä tukea liikunnalliseen elämäntapaan

Sähköisten laitteiden yleistyessä monen lapsen ja nuoren elämä on nykyään harmillisen passiivista. Ihminen on kuitenkin luotu liikkumaan. Liike ja liikkuminen pitävät kehon ja mielen virkeänä ja elinvoimaisena. Tärkeää kuitenkin on, että liikunta ei ole suorittamista. On hyvä löytää liikuntalaji mistä tulee hyvä olo. Mielessään voikin kysyä, että tuoko tämä lisää iloa elämääni. Ilo onkin hyvä johtotähti niin tässä, kuin monessa muussakin asiassa. Uskon, että jokainen voi löytää itselleen sopivan liikuntalajin :). 

Vanhempien tehtävä on tukea lasta ja nuorta liikkumaan. Kannustaa ja motivoida sekä auttaa löytämään se mieleinen liikuntalaji. Liikunnan ei tarvitse olla urheiluseurassa tapahtuvaa, vaan se voi yhtä hyvin tapahtua omalla kotipihalla tai läheisessä puistossa. Unohtamatta mallia, jonka vanhemmat jälkipolvilleen antavat. Tosin joskus lapsen liikuntaharrastus aktivoi vanhemman liikuntaharrastuksen :). 

Yst. Minna