Ravinnosta hyvinvointia

07.07.2019

Olen kiinnostunut kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, ja yksi iso osa hyvinvointia on oikeanlainen ravinto. Minulle oikeanlainen ravinto on mahdollisimman aitoa ja puhdasta ruokaa. Itse tykkään puhua myös "elävästä" ravinnosta. Elävä ravinto on mahdollisimman alkuperäisessä muodossa olevaa, mitä ei ole turhilla kemikaaleilla tai prosessoinnilla "pilattu". Elävä ravinto on oma termini ja sillä tarkoitan myös kypsennettyä ruokaa. Ihan oman kokemukseni kautta voin sanoa, että keho ja mieli voivat parhaiten, kun syö aitoa ruokaa. Ihminen on myös yksilöllinen, joten on hyvin yksilöllistä mikä on kullekin sitä "oikeanlaista" ruokaa. Esimerkkinä tästä: toinen voi hyvin vegaaniruokavaliolla, kun taas toinen ei. Myös erilaiset ruoka-aineallergiat ja yliherkkyydet tulee ottaa huomioon. Puhdas vesi on myös todella tärkeää hyvinvoinnin kannalta. 

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Minulle oikeanlainen ruoka on mahdollisimman puhdasta, alkuperäisessä muodossa olevaa, "elävää" ja aitoa. Termejä on paljon, mutta yksinkertaistettuna tykkään syödä marjat marjoina, lihan lihana, kananmunan kananmunana tai porkkanan porkkanana :). Ja mahdollisuuksien mukaan luomuna.

Erilaiset smoothiet maistuvat niin lapsille kuin aikuisille. Smootihen joukkoon voi laittaa kaikkea maistuvan terveellistä. 


Banaanilettu on viikonloppujemme aamiaisten suosikki. Ohje kahdelle letulle: 1 iso banaani, 2 kananmunaa, hieman mantelimaitoa tms, lusikan kärjellinen leivinjauhetta (+ kanelia tai raakakaakoajauhetta). Sekoitetaan plenderissä ja paistetaan pannulla. Päälle voi laittaa kaikkea maistuvaa mm. mustikoita, mansikoita, avocadoa, pähkinöitä, kookoshiutaleita, kaakaonibsejä tms. 

Hyvä vinkki on lisätä jokaisen ruuan yhteyteen jotain tuoretta ja värikästä. Ruuan kanssa on hyvä syödä vihanneksia mm. kurkkua, salaattia tai porkkanaa. Hedelmät ja marjat olisi hyvä taas syödä välipalana. Ps. ruoka on tärkeä pureskella mahdollisimman hyvin, koska ruuansulatus alkaa jo suussa.

Nykyään puhutaan paljon ihmisen hyvän mikrobiomin vaikutuksesta terveyteen. Elimistön hyvät mikrobit hyötyvät terveellisestä ravinnosta. Pahismikrobit taas lisääntyvät prosessoidusta ruuasta. Unohtamatta kuitenkaan sitä, että ihmisen mikrobiomiin vaikuttaa myös mm: antibiootit, stressi, nukkuminen, lemmikkieläimet. 

Annetaan elimistömme hyville mikrobeille hyvää ja terveellistä aitoa ruokaa. Hyvä mikrobiomi lisää elimistön terveyttä ja hyvinvointia. Tämä on tärkeää kaikenikäisille. 

Ruokaan liittyy myös paljon tunteita. Tärkeää on syödä se ruoka mitä syö - hyvällä mielellä ja kiitollisuudella. Sama pätee herkutteluun :). Jos ihminen tuntee syyllisyyttä syödessään, se on stressireaktio keholle. Eli kevein mielin kehoa kuunnellen : ).  Yst. Minna